Fietsen, Nederland

Fietsen door het Groene Hart

fietsen door het groene hart gouda woerden bodegraven nieuwkoopse plassen reeuwijkse plassen zomer weekend zwemmen recreatie struinen struinstories gezin kinderen

Weekend op woensdag

Eindelijk heb ik weer eens een dag in het weekend vrij. Mijn werkzaamheden zijn divers en onregelmatig. De weekenden zitten vaak gevuld met defensie activiteiten op de zaterdagen, en zondags ben ik vaker wel dan niet met zen bezig. Ik volg een opleiding tot zen-leraar, en veel activiteiten die worden georganiseerd zijn op zondag: stille zondagen, workshops, themadagen en lesdagen. Het weekend valt bij mij vrijwel nooit in het weekend, maar meestal op woensdag. Maar dat voelt toch niet echt als weekend, met de zorg voor de kinderen en taxitaken die deze doordeweekse dagen meestal met zich meebrengen.

Fietsen voor de verkoeling

Afijn, het is dus alweer een poosje geleden dat we er allemaal zijn op een zondag. Ik ben de dag ervoor terug gekomen van een oefening, en ben wel toe aan een dagje ontspanning. Het wordt tropisch warm vandaag, dus besluiten we te gaan fietsen: een dag bakken aan het strand met temperaturen boven de 30 graden klinkt voor ons niet direct aantrekkelijk, en het fietsen kon misschien nog enige verkoeling geven door de luchtstroom. We hebben een paar jaar geleden een kekke fietsendrager voor maar liefst 4 fietsen gekocht. Nummer 5 past nog nét achterin de auto, zolang het nog een kleine kinderfiets is. We besluiten daarom een fietstocht wat verder van huis te maken, om nieuwe gebieden te verkennen. Steef stelt voor in het Groene Hart, in de buurt van Gouda en Woerden te gaan fietsen.

Fietsknooppunten volgen met de kinderen

Die ochtend zoek ik via de app routiq een leuke route van zo’n 50km via de fietsknooppunten. Ik heb nooit zin om steeds op mijn telefoon te moeten kijken tijdens het fietsen, dus schrijf ik van tevoren de knooppunten op een papiertje, die ik in mijn zak houd. We maken er een spelletje van om steeds om de beurt een nummer van een knooppunt te onthouden en te navigeren. Het volgen van knooppunten voelt op die manier een beetje als het spelen van spoorzoekertje, een leuk extraatje voor de kinderen.

Bodegraven en de Meije

We beginnen onze route in Bodegraven, waar we de auto op de parkeerplaats van de McDonalds zetten. Vanaf daar kunnen we direct het fietspad op om de route te fietsen. We fietsen over een prachtige slingerroute langs vrijstaande huizen en boerderijen, omgeven door slootjes en weilanden. De hele route komen we langs huizen met een eigen toegangsbruggetje over slootjes heen. Vervolgens fietsen we een stukje Bodegraven in, een schattig dorpje, waar we een tussenstop maken bij de supermarkt voor broodjes voor de lunch. Gelukkig is deze open op zondag.

Waterrijke natuurgebieden

Na Bodegraven fietsen we een stuk in de buurt van Meije en de Nieuwkoopse Plassen, terwijl we de wind door onze haren voelen, en de zon op onze huid. Fosse heeft pasgeleden zijn fietsexamen afgelegd en een nieuwe fiets voor zijn verjaardag gekregen, en speert er als een haas vandoor, in zijn element. Fosse is altijd één brok energie, als een duracell konijntje gaat hij elke dag door. Wandelen gaat hem vaak te traag, het liefst rent hij achter een bal aan, over het korfbalveld, of laat kilometers asfalt onder zijn wielen doorrollen op de fiets. Al fietsend verkent hij zijn wereld, maakt hem beetje bij beetje groter. Ik vermoed dat dit zijn manier is om zijn vrijheid te ervaren en zijn grenzen te verleggen.

Picknicken

We komen langs prachtige en statige landhuizen, boerderijen, schattige klokgeveltjes en verzakte oude panden. Soms overwoekerd, dan weer keurig aangeharkt. Overal waar we fietsen is het groen, vollop in bloei, weelderig en beschut. Dat laatste is erg prettig, want het is erg warm buiten, en de zon brandt flink. Door de bomen en begroeiing langs de fietspaden, fietsen we gelukkig toch regelmatig in de schaduw. Rond lunchtijd komen we langs een groenstrook met bomen en picknicktafels en een drinkwaterkraan. De ideale picknickplek! Ik gooi onze handdoek op het gras en begroet de nieuwsgierige eenden, terwijl de anderen de waterflessen vullen en de broodjes smeren. We genieten van de middag met elkaar, een moment om weer even positieve aandacht voor en met elkaar te hebben.

Zwemmen in de grachten

We vervolgen de fietstocht door Zegsveld en Woerden, waar we onze ogen open houden voor een geopende ijssalon die we helaas niet spotten onderweg. Wel halen we extra flessen water bij de lokale Lidl, want ongemerkt zweten we wat af, en moeten we goed blijven drinken. We duiken de A12 onderdoor en passeren de dorpjes Waarder, Westeinde en Driebruggen, waar kinderen in de grachten zwemmen en de brug handmatig wordt opengedraaid door de plaatselijke brugwachter. Naast een bord met het fietsnetwerk treffen we een aangename verrassing in de vorm van een fietspomp, die een goede ziel daar aan de paal heeft bevestigd. Dankbaar maken we daar gebruik aan door de banden van Signes fiets op te pompen, waarna ze gelukkig ook een tandje makkelijker trapt.

Een duik in de Reeuwijkse Plassen

Algauw komen we nu in de buurt van de Reeuwijkse plassen, waar de fietspaden dwars door het gebied lopen en we links en rechts uitzicht hebben op de waterpartijen, die nu afgeladen zijn met dagtoeristen op huurbootjes, sups, in kajaks of zwemmend in het water. In dit gebied barst het van de vakantiewoninkjes en recreatiegebieden, waar families samendrommen om te barbecueën, zwemmen, en stelletjes de romantiek met elkaar opzoeken. We vinden een fijne plek om een verkoelende duik te nemen, eindelijk! De kinderen hebben haast om zo snel mogelijk het water in te springen, om zich vervolgens op te warmen in de zomerzon. Wat is het heerlijk om buiten te leven. We hadden er graag nog langer willen toeven, maar het loopt inmiddels tegen zessen en moeten nog een stukje terugfietsen, dus besluiten we met tegenzin weer op de fiets te stappen.

Bij de zomer hoort ijs

Vlak voor het recreatiestrand van de Surfplas Broekvelden en Vettenbroek slaan we rechtsaf richting Bodegraven, waar onze auto staat geparkeerd. Zo’n mooie zomerse dag is natuurlijk niet compleet zonder lekker ijsje, dus rijden we nog even Bodegraven in, waar we bij toeval De Zoete Inval inwandelen, en een heerlijk ijsje scoren van een ijssalon die al diverse keren in de prijzen is gevallen voor hun lekkere ijs. Een heerlijke afsluiting van een fijne dag. Zodra we Bodegraven uitrijden, valt de jongste als een blok in slaap achterin, loom en warm van de inspanning en zonnige dag.